Vandaag zijn de ministers van landbouw van de Europese Unie bijeen om een aanpak te bepalen voor de boerencrisis in Europa. Die treft met name de dierlijke productie. Varkenshouders, melkboeren en rundvleesveeboeren hebben de grootste last van overaanbod in de markt en de hogere kostprijzen van Europa. Door het laatste kunnen ze hun product alleen flink verlieslatend laten 'weglopen' via de wereldmarkt.

Minister Stéphane le Foll heeft een maand lang door Europa gereisd om te lobbyen voor de manier waarop Frankrijk de crisis wil oplossen. Die aanpak behelst in essentie regulering van de markt en het invoeren van herkomstaanduidingen van producten. Daarmee wordt de productie voor gebruik in eigen land gestimuleerd. Le Foll kwam ook langs in Den Haag, waar dergelijke maatregelen logischerwijs niet kunnen rekenen op een heel warm onthaal omdat Nederland zo'n 70% van zijn productie voor 80% naar andere Europese lidstaten verkoopt, waaronder met name Duitsland en Frankrijk. Niettemin heeft staatssecretaris Van Dam aangegeven dat hij de markt wil ordenen en directe steunmaatregelen aan boeren weggegooid geld vindt.

Volgens Le Figaro claimt Le Foll de steun van Duitsland voor zijn plannen. Beide landen zijn verreweg de grootste agriproducenten van Europa. Ook zouden Spanje, Italië en Slovenië voor de Franse oplossing kiezen. Ierland, Zweden, Engeland en Denemarken zouden tegen zijn. Die vier laatste landen hebben hun melkproductie de afgelopen jaren flink opgevoerd.

De raad van Landbouw ministers vergadert vandaag in Brussel onder leiding van de Ierse Eurocommissaris Phil Hogan en de Nederlandse minister Van Dam, die zich in het buitenland minister mag noemen en op dit moment voorzitter is van de EU inzake landbouwzaken.
Le Figaro - Lait, céréales, poulets, vins... : les secteurs qui se portent bien, mal, et très mal
Reageer
  • Deel
Druk af