Dertig seconden de tijd nemen om iedere hap eten goed te kauwen, geeft kinderen de tijd om zich te realiseren of ze nog honger hebben of niet. Dit helpt uiteindelijk overgewicht bij kinderen te voorkomen. Dat toonden onderzoekers uit Californië en Mexico aan in een studie onder 54 kinderen tussen 6 en 17 jaar. De onderzoekers probeerden de hoeveelheid voedsel die kinderen aten totdat ze 'vol' zaten, te minimaliseren. Het sein van verzadiging komt gemiddeld na een minuut of 15, maar meestal wordt een maaltijd in minder tijd verorberd.

De helft van de kinderen kreeg bij het eten een zandloper. Zo lang de zandloper liep (30 seconden) moesten ze blijven kauwen. Pas als de zandloper leeg was, mochten ze een nieuwe hap nemen. De andere helft van de groep at in zijn eigen tempo. Beide groepen kregen bovendien tips om gezond te eten. Na een jaar was het gewicht van de ‘langzame eters’ afgenomen met 3,4 tot 4,8%. In de groep gewone eters nam het gewicht in die tijd juist toe met 8,3 tot 12,6%. In de controlegroep steeg het gewicht met 6,5 – 8,2% na een jaar.

Onderzoeker Geert Schmid-Schonbein noemt het een veelbelovende methode om overgewicht te voorkomen: “Als je je deze manier van eten eigen maakt, is het makkelijk vol te houden op de lange termijn en hoef je je gewone eetpatroon niet te veranderen. Bovendien is het eenvoudig toe te passen in iedere culturele en etnische context.” Of de aanpak ook bij volwassenen werkt, is nog niet onderzocht.
MNT - Chewing slowly helps prevent excessive weight gain in children
Reageer
  • Deel
Druk af