Volgens de Drank- en Horecawet mogen boekhandels geen wijn verkopen. Toch staan veel gemeenten oogluikend toe dat winkels alcohol schenken of verkopen. STAP en de Slijtersunie verzetten zich fel tegen dit zogeheten blurring. "Blurring heeft onwenselijke gevolgen voor het alcoholgebruik en de volksgezondheid", aldus een woordvoerder van STAP tegen de NOS. Bovendien is de wet gewoon de wet en moet iedereen zich daaraan houden, benadrukt Ron Andes van de Slijtersunie.

Staatssecretaris Martin van Rijn is het daarmee eens. Hij heeft gemeenten er afgelopen week op gewezen dat de wet inderdaad geen ruimte biedt voor pilots met winkels en alcohol. Daarmee zet hij de landelijke pilot die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met blurring op stapel heeft staan, onder druk. Van Rijn wil niet dat de proef met mengvormen tussen retail en horeca in de huidige vorm van start gaat. “Er is op dit moment geen sprake van een verruiming van de mogelijkheden om alcohol te verstrekken en te schenken”, schrijft hij in een brief aan de VNG.

Een 'premature reactie', vindt de VNG, aldus Het Parool. De vereniging zal geen gehoor geven aan de oproep van Van Rijn.
NOS - Alcohol in de boekhandel: het mag niet, maar gebeurt wel
Reageer
  • Deel
Druk af