Dat zegt de Franse minister van Landbouw, Stéphane le Foll, in een interview met La Croix. Le Foll zegt dat de Franse veehouders er slecht voor staan, maar dat hij niet gelooft dat dierhouderij totaal uit het land zal verdwijnen. Omdat ontkenningen soms gedeeltelijk bevestigingen kunnen zijn of angsten verraden, is dat een forse uitspraak.

In het interview geeft Le Foll zijn recept voor het oplossen van de boerencrisis. Boeren moeten meer in integraties en samenwerkingsverbanden gaan samenwerken om samen sterker te staan. Ze zijn nu te klein om een partij te zijn in de voedselketen. Die samenwerkingsverbanden moeten contracten aangaan met verwerkers en verkopers.

Dat blijkt echter niet genoeg.

Op de vraag of Europa niet te ver is gegaan in zijn liberaliseringsbeleid, antwoord Le Foll met een krachtig 'Ja! Wij denken dat regulering nodig is, maar daar is nog geen overeenstemming over. Velen blijven denken dat een vrije markt Europa in staat stelt alle markten te veroveren. In de wijnbouw heeft de Europese Commissie de klok gelukkig teruggedraaid, maar met melk is dat nog niet gebeurd. Aan de onderhandelingstafel in Brussel voel ik me vaak erg alleen rond dit onderwerp."

Het Franse recept voor de oplossing wordt dus niet gedeeld in Brussel. Eurocommissaris Phil Hogan die deze week bij Le Foll op bezoek was, wil overproductie niet door regulering oplossen. Hogan wil al evenmin verplichte etikettering zodat consumenten kunnen zien of het vlees dat ze kopen Frans is. Een dergelijke regel zou er namelijk voor zorgen dat de inter-Europese handelsstromen in de soep lopen. Waar moeten dan bijvoorbeeld Nederlandse varkensdelen heen, die nu hun weg vinden naar Franse verwerkers om in knakworsten, lasagne en op pizza's te worden verwerkt?
La Croix - Stéphane Le Foll?: « Je ne crois pas à un effondrement généralisé de l?élevage »
Reageer
  • Deel
Druk af