“De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief”, aldus professor Pascal Boeckx van de Gentse faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. “Daarom hebben we een spectrometrische methode ontwikkeld die bepaalt of een koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt.” Het kwaliteitsniveau van een koffie is dan ook van groot belang voor de prijszetting. Bij wijze van voorbeeld: voor 250 gram van de Ethiopische koffie Yirgacheffe betaal je bij ons zo’n 7 à 8 euro. Dat schrijft Vilt. Koffieboeren kunnen door de methode een betere prijs krijgen, omdat ze geen 'koffie' meer verkopen maar een objectief vaststelbare koffiekwaliteit waarvoor zij een deel van de meerprijs krijgen. De techniek - die ook op andere terreinen denkbaar is - kan dus de prijsstelling voor boeren revolutionair veranderen. Dat kan, als de handelspraktijken er ook op worden aangepast.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Kwaliteitsvoorspelling geeft koffieboer eerlijke prijs - VILT
Lees ook
- 0 Elektrisch koffie branden op industriële schaal 6 dec 2023
-
4
+Gent geeft boeren gratis land om te experimenteren met productie voor de stad 31 mei 2023
-
16
+Bijensterfte kun je aan de bron aanpakken: begin bij de koningin 4 sep 2020
- 0 Mos verdient meer aandacht 8 nov 2019
-
7
+Geen kuikens in blender op Gentse feesten 26 jul 2017
- 0 Gentse start-up vermaalt lelijke groenten tot dipsaus 8 dec 2016
- 0 Primeur in Gent: restaurant voor baby’s 13 okt 2016
- 1 Nieuwe trekker in markthal Rotterdam: Jamie Oliver 22 jan 2015
- 1 Vlaamse minister wil 1-euro restaurants voor kinderen 23 dec 2014
- 0 Gevangene eist beter dieet via rechter 24 sep 2013