Voor het eerst onderzochten wetenschappers de effecten van klimaatverandering op het mondiale voedselaanbod. Ze berekenden dat klimaatverandering in 2050 jaarlijks tussen de 314.000 en 736.000 extra overlijdensgevallen zal veroorzaken door het wegvallen van voedselbronnen.

"Iedereen eet, dus kleine veranderingen in het voedingspatroon tellen snel op", zegt Peter Scarborough van de University of Oxford. "De gezondheidslast van klimaatverandering is veel groter dan we dachten." Op dit moment is de trend dat er jaarlijks minder mensen overlijden aan ondervoeding, door betere oogsten en het terugdringen van armoede. Klimaatverandering zal die trend keren, berekenden de onderzoekers. Zo zal er in 2050 4% minder groenten en fruit beschikbaar zijn, 3% minder calorieën en 0,7% minder vlees en vleeswaren.

De meeste extra overlijdensgevallen in 2050 zijn toe te schrijven aan de mindere beschikbaarheid van groenten en fruit, vooral in rijke landen. Groenten en fruit zijn gezonde voedingsmiddelen die helpen hart- en vaatziekten en voedselgerelateerde kankers onder de duim te houden. Minder calorieën leiden tot meer mensen die overlijden door voedseltekorten, vooral in India en China. Opvallend genoeg zorgen diezelfde minder calorieën elders ter wereld, in Latijns-Amerika en zuidelijk Afrika, voor minder sterfte aan obesitas. Minder vlees eten voorkomt 29.000 doden.

Het onderzoek verschenen in The Lancet.
The Guardian - More than half a million could die as climate change impacts diet ? report
Reageer
  • Deel
Druk af