De onderhandelingen gingen de hele nacht door. De druk om tot een klimaatakkoord te komen is gigantisch. Maar de verschillen zijn nog te groot om vandaag tot een finale tekst voor een klimaatakkoord te komen, meldt BNR. De te overbruggen verschillen zijn "de financiering, het verschil tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden en het ambitieniveau."

Op grond van de nu afgegeven commitments komt de opwarming uit op 3,5 graad Celsius. Ralien Bekkers, voormalig jongerenvertegenwoordiger VN: "Zolang we niet een duidelijk doel zetten met een duidelijk jaar waarin we de emissies gaan reduceren, dan kunnen we wel zeggen dat het zo goed is, die 1,5 graden, maar dat gaan we helemaal niet halen met de toezeggingen die nu zijn gedaan. [..] Niemand komt dichterbij en ze gaan alleen maar verder uit elkaar, dus ik ben heel benieuwd waar ze straks op uit gaan komen."

Een finale tekst voor een klimaatakkoord wordt zaterdagochtend verwacht. Bekkers: "Maar het is inderdaad de vraag hoe stevig dat staat. De Fransen willen natuurlijk ontzettend graag met een succes naar huis, maar het mag niet zo zijn dat er gedaan wordt alsof het een succes is terwijl het eigenlijk een ongelofelijke teleurstelling wordt, want momenteel zijn ze absoluut nog niet bij de ambitie die we moeten hebben: we hebben een ambitie van 1,5 graden temperatuurstijging."
BNR - Klimaattop met minstens een dag verlengd, verschillen nog groot
Reageer
  • Deel
Druk af