Powerfoodgoeroe Rens Kroes riep zondagavond haar 280.000 instagramvolgers op om drie weken lang, twee keer per dag een glas klei te drinken. Maar volgens professor Koen Venema van de Universiteit van Maastricht kunnen we de klei beter laten voor wat het is. De detox kan zelfs zorgen voor een enorm tekort aan broodnodige vitaminen. "Niet doen dus!", aldus de professor.

Dat schrijft het AD begin deze avond.

Volgens Kroes kregen zij en haar zus - het bekende fotomodel Doutzen - toen ze klein waren al een glaasje klei. Het zou 'supergezond' zijn vanwege de minerale inhoudsstoffen kiezelzuur, fosfor, mangaan en kalium. De enzymen in de klei zouden vervolgens ons lichaam lijf helpen om goede mineralen te absorberen en overtollig vocht, pus en 'negatieve straling' af te voeren. "Het is even doorzetten, maar je houdt er een diep gereinigd lichaam aan over!", volgens Kroes.

Venema zegt de hemel te danken dat er geen fosfor in klei zit. "Dat er fosfor in de klei zou zitten? Ik hoop het niet! Fosfor reageert met water en geeft een vreselijke reactie". Dat is komisch en duidt op Kroes' weinig feitelijke verstand van zaken. Niettemin waarschuwt Venema serieus tegen het ontgiftingsdrankje van Kroes. Als het onschuldig was, zou hij zijn mond houden. Als klei tegelijkertijd met voeding in het maag-darmstelsel terecht komt, zegt hij, hecht het zich aan componenten in het voedsel, bijvoorbeeld aan vitaminen. Venema volgens het AD: "Bij het nuttigen van zo'n grote hoeveelheid klei bestaat de kans dat er een ernstig vitaminetekort ontstaat in het lichaam. De vitaminen worden dan niet meer opgenomen door het lichaam, maar komen er samen met de klei van achteren weer uit. Met alle gevolgen van dien."
AD - Pas op met kleidieet van powerfoodie Rens Kroes
Reageer
  • Deel
Druk af