Meer dan 10% van de Engelse kinderen onder de 16 jaar is al meer dan een jaar niet in een park, bos of op het strand geweest.

Dat laat een studie van de Britse overheid zien. Gemiddeld kwam 88% van de Britse kinderen de afgelopen 12 maanden wel een keer in de natuur, en 70% gemiddeld één keer per week. Er is een opvallend verschil tussen de frequentie waarmee kinderen uit minderheids- en lage inkomensgroepen in de natuur komen; 56% van de kinderen uit deze groepen gaat wekelijks de natuur in. Voor blanke kinderen en kinderen uit gezinnen met een hoog inkomen ligt dit percentage op 74%.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Een belangrijke factor is het rolmodel dat de ouders bieden. Als de ouders veel de natuur in gaan, volgt 82% van de kinderen dat voorbeeld. Als de ouders dat niet doen, zoekt slechts 39% van de kinderen regelmatig een natuurlijke omgeving op. Andere belemmeringen worden gevormd door drukke straten, de vorming van straatbendes en teveel activiteiten op school. Met name ouders uit de middenklasse vinden het volgen van extra lessen belangrijker dan vrijuit buiten spelen. Ook scholen lijken weinig tijd te besteden in de natuur. Uit interviews met ouders blijkt 8% van de schoolkinderen met de klas de natuur op te zoeken, maar het kan zijn dat de ouders niet op de hoogte zijn van alle activiteiten op school.

Buiten spelen is belangrijk voor kinderen. Het vergroot onder meer balans, kracht en creativiteit, geeft rust en zorgt voor een band met de natuur. De Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) biedt twee uur lange wildlife sessies aan voor leerlingen en leraren in 15 grote steden. Dit wordt betaald uit de opbrengsten van de heffing op plastic tassen van Aldi. Suzanne Welch van de RSPB: “We hebben prachtige natuurgebieden, maar om een band te krijgen met de natuur moet je er vaak heen en moet het dichtbij zijn. Wij vinden dat alle kinderen de mogelijkheid moeten krijgen om van de natuur te genieten.”
The Guardian - Concerns raised over number of children not engaging with nature
Reageer
  • Deel
Druk af