Amnesty International onderzocht de keten van palmolieproducent Wilmar uit Singapore. De mensenrechtenorganisatie concludeert dat grote voedingsmiddelenbedrijven zoals Unilever, Nestlé en Kellog’s "profiteren van kinder- en dwangarbeid" op als duurzaam gecertificeerde plantages. In het rapport dat Amnesty woensdag publiceerde, schrijft de organisatie dat kinderen, die soms niet ouder zijn dan 8 jaar, onder slechte en gevaarlijke omstandigheden te werk worden gesteld. Volwassen arbeiders krijgen hoge targets opgelegd, werken zonder veiligheidsmaatregelen en worden onder het minimum betaald. Amnesty International verwijt de voedingsinternationals dat zij hun klanten vertellen 'duurzame palmolie' (volgens de normen van de Roundtable on Sustainable Oil) te gebruiken.
Knack - Amnesty-rapport over palmolie: 'Unilever, Nestlé en Procter & Gamble profiteren van kinder- en dwangarbeid'
Lees ook
-
5
+In Nederlandse producten zit vooral duurzame palmolie 13 nov 2018
-
5
+Palmolie-producent moet duurzame palmoliekeurmerk inleveren 8 nov 2018
-
3
+Europa verwerkt meer palmolie in biobrandstof dan in voeding en cosmetica 11 jun 2018
-
4
+Voor palmolie gaat nog steeds oerwoud tegen de vlakte 20 mrt 2018
- 5 Franse milieuminister: ‘stoppen met Nutella’ 17 jun 2015
Tja wat moet je anders zijn dan 'verbijsterd'. Kom er maar in Paul....
Unilever en Nestlé zijn ‘verbijsterd’ over de resultaten uit het rapport van Amnesty International, aldus VMTfood.be. ‘’We hebben Amnesty om informatie gevraagd waar de schendingen plaatsvinden en we gaan iedere mogelijk verband met de palmolie die wij kopen uitvoerig onderzoeken’’, aldus Nestlé woordvoerder Hugo Stienstra.
Ook Unilever is van plan om onderzoek te doen. “We zijn het er volledig mee eens dat nog veel meer moet worden gedaan om de zeer zorgwekkende maatschappelijke problemen aan te pakken die op dit moment in de sector aan de orde zijn. We zijn vastbesloten een leidende rol te spelen en samen met de rest van onze bedrijfstak sneller stappen te zetten om deze problematiek het hoofd te bieden”, meldt Unilever.
VMT vroeg Nestlé hoe de samenwerking met Wilmar vanaf nu zal verlopen. “Al onze toeleveranciers moeten voldoen aan onze leverancierscode, waarin duidelijke voorwaarden staan over het respecteren van mensenrechten, inclusief die van de werknemers. Wanneer bedrijven, dus ook Wilmar, weigeren om hun praktijken te veranderen dan stoppen we de samenwerking”, zegt Stienstra.
Unilever is bezig met het ontwikkelen van een nieuw programma voor duurzamere palmolie en zal de pilot voor risicoverificatie met prioriteit opschalen.