Drie jaar geleden bracht de EFSA een rapport uit over de mogelijk schadelijke effecten op de nieren van 3-MCPD, een stof die gevormd wordt tijdens de productie van plantaardige oliën en vetten, maar met name palmolie. 3-MCPD komt vooral voor in margarine, sauzen, koffiecreamers en bakkerswaren.

De EFSA en het productschap Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO) wezen er destijds op dat nader onderzoek nodig was om de risico beter te kunnen vaststellen.

Gisteren bracht het Nederlandse RIVM een nieuw rapport uit. Op basis van de beschikbare concentratiegegevens blijkt dat gemiddeld 18% van de jonge kinderen van 2 tot en met 6 jaar een inname heeft die boven de gezondheidslimiet voor 3-MCPD ligt. Bij 7-jarigen is de inname het hoogst per kilogram lichaamsgewicht, en heeft 35% van hen een inname boven de gezondheidslimiet. Naarmate kinderen uit hun snelle groei raken, daalt de inname. Vanaf 17 jaar wordt bij minder dan 5% van de bevolking de gezondheidslimiet overschreden.

Het RIVM concludeert net als de EFSA drie jaar geleden dat "vanwege de beperkt beschikbare concentratiegegevens geen uitspraak kan worden gedaan over de mogelijk schadelijke effecten voor de gezondheid."
AD - Kind krijgt mogelijk te veel schadelijke stoffen binnen
Reageer
  • Deel
Druk af