Uit onderzoek onder 6.000 Engelse kinderen blijkt dat kieskeurige eters te weinig vezels binnenkrijgen. Dat zorgt ervoor dat één op de drie picky eaters kampt met constipatie.

Tien procent van de 2-jarige kinderen en 15% van de 3-jarigen wordt door hun ouders beschouwd als kieskeurige eters. Deze picky eaters eten vooral weinig groente; de helft minder dan de kinderen die geen moeite hebben met eten. Ook eten ze minder fruit, maar dit verschil was minder groot.

Zelfs kinderen die niet kieskeurig zijn, krijgen te weinig vezels binnen. In totaal haalt 75% van de kinderen de in Engeland aanbevolen hoeveelheid van 15 gram per dag niet.

Kinderen halen hun vezels vooral uit brood, fruit en groente. De niet-kieskeurige eters aten gemiddeld 120 gram groente en fruit per dag, wat overeenkomt met de helft van de aanbevolen hoeveelheid. De kieskeurige eters aten ongeveer 74 gram, wat minder dan een derde is van de aanbeveling. De onderzoekers vonden een duidelijk verband tussen de hoeveelheid geconsumeerde vezels en het hebben van harde ontlasting. Onderzoeker Caroline Taylor van de University of Bristol raadt ouders aan om verschillende strategieën te proberen om het kind toch groente en fruit te laten eten: “Het beste advies is om kinderen regelmatig kleine beetjes van groenten te laten proeven, zelf het goede voorbeeld te geven en om iedereen aan tafel hetzelfde aan te bieden, maar niets te forceren.”
medicalXpress - Persuading picky eaters toward better choices
Reageer
  • Deel
Druk af