Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en de Universiteit Twente onderzochten hoe het zit met de naleving van de wettelijke leeftijdsgrens door alcoholverstrekkers. Supermarkten bleken in gemiddeld 51,2% de wet correct na te leven door om een ID te vragen en de alcohol niet te verstrekken. Slijters deden dat in 41,8% van de gevallen. De horeca (22,2%), cafetaria's (15,4) en barvrijwilligers in sportkantines (15,2%) scoren slecht op naleving.

Mysteryshoppers deden in totaal 5.886 aankooppogingen in 2013, 2014 en 2015. De mysteryshoppers waren 15 en 17 jaar oud. Gemiddeld waren 2 van de 3 aankooppogingen succesvol. Gedurende de onderzochte jaren steeg het percentage dat geen alcohol werd verstrekt van 29,8% naar 30,4%.

Het vragen naar en controleren van het identiteitsbewijs is een cruciale factor. Caissières van de geteste supermarkten deden dat in 71,4% van in totaal 1.600 aankopen. Overigens blijkt de controle geen garantie te zijn om de drank niet alsnog mee te geven. Caissières van de Lidl, Albert Heijn en Plus bleken de wet het vaakst correct na te leven. De Aldi-caissières scoorden minder consequent, avondwinkels en supermarkten die geen onderdeel uitmaken van een keten, nog slechter.
Uit het onderzoek bleek verder dat alcoholverstrekkers in middelgrote en grote gemeenten gemiddeld de wet slechter naleven dan hun collega’s in kleine gemeenten.
STAP - abcPersberichten
Reageer
  • Deel
Druk af