Jongere generaties lopen meer risico op gezondheidsproblemen door obesitas en hoge bloeddruk dan mensen in voorgaande generaties. Iedere generatie is er slechter aan toe dan de vorige. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Geert Hulsegge. Eind jaren ‘80 was bijvoorbeeld 7% tot 8% van de veertigers obees. Zestien jaar later was dit opgelopen naar 11% van de mannen en 15% van de vrouwen.

In het onderzoek werden mensen uit 4 verschillende leeftijdsgroepen (20-29, 30-39, 40-49 en 50-59) gedurende 21 jaar gevolgd. Iedere nieuwe generatie had meer last van overgewicht, obesitas en hoge bloeddruk dan de generatie ervoor.

Minder dan 10% van de mensen had gedurende een periode van 10 aangesloten jaren een gunstig risicoprofiel (gezond gewicht, lage bloeddruk, laag cholesterol, niet roken). Een gunstig risicoprofiel geeft volgens Hulsegge een 7 keer lager risico op hart- en vaatziekten dan een ongunstig profiel. 86% van de gevallen van hart- en vaatziekten zou toe te schrijven zijn aan een ongunstig profiel.

Hoe het komt dat de jongere generaties ongezonder zijn, viel niet binnen de kaders van dit onderzoek. Hulsegge suggereert dat veranderingen in de maatschappij een rol spelen. “Mensen pakken veel meer de auto, ongezonde voeding is relatief goedkoper en beter beschikbaar geworden en ons werk is steeds vaker zittend,” aldus Hulsegge.
RIVM - Meer obesitas en hoge bloeddruk bij nieuwe generaties volwassenen
Reageer
  • Deel
Druk af