Vandaag verlaten 4 schepen de Japanse haven van Shimonoseki om in de Antarctische wateren op walvisjacht te gaan. Dat bevestigde het Japanse Visagentschap. Officieel gaan de schepen walvissen bestuderen.

NGO's en natuurbeschermingsorganisaties zijn woedend. Vorig jaar verbood de VN de Japanse walvisactiviteiten voor een jaar. Het internationale Hof van Justitie oordeelde dat Japan onder het mom van wetenschappelijk onderzoek aan commerciële walvisvangst deed. Dit jaar gaan de Japanners naar eigen zeggen aanzienlijk minder walvissen vangen dan voorheen. In de 3 maanden van de walviscampagne zullen 333 vinvissen 'voor onderzoek' gevangen worden. In eerdere jaren ging het om 900 walvissen.

Het International Whaling Committee, dat in 1986 een moratorium op de walvisvangst instelde, heeft niet ingestemd met de lagere vangstquota. Het IWC verdenkt Japan er nog altijd van niet eerlijk te zijn over het werkelijke doel van de walvisjacht. De Australische regering veroordeelt de hervatte walvisvaart en bezint zich op diplomatieke maatregelen. Vorige maand veroordeelde een Australische rechtbank een Japans bedrijf dat walvissen bejaagt nog tot $1 miljoen boete. Ook zou Australië mogelijk de kustwacht de Japanse walvisvaarders laten onderscheppen, meldt Les Echos.
Echos - Cette Nuit en Asie : le Japon lance sa campagne controversée de chasse à la baleine
Reageer
  • Deel
Druk af