In Japan zet een tekort aan wagyu-kalveren veehouders onder druk. De prijzen van de speciale vleeskalveren zijn in twee jaar gestegen van ¥550.000 (€4.850) tot gemiddeld ¥800.000 (€7.050) dit jaar. De schaarste dreef de prijs van topkwaliteit wagyu-vlees op tot ¥2,800 per kilo (€25). Fokkers en verwerkers vrezen dat de schaarste en hoge prijzen een permanente daling van de vraag tot gevolg heeft. Het kalvertekort is mede een gevolg van de krimpende veestapel in Japan. Insiders schrijven de afname aan wagyu- en gewone koeien toe aan de ouder wordende Japanse boeren die stoppen, de krimpende fokbasis en de daling van het aantal vleeshandelaren.
Global Meat News - Shortage of wagyu calves puts pressure on Japan beef industry
Lees ook
Het lijkt me dat die kalverprijs misschien voor fokvee geldt, anders kan het helemaal niet.
Verder is het verschijnsel van de verouderende en stoppende boer bij mijn weten in Japan al veel langer aan de gang als in NL. Het land is ook veel bergachtiger - er is gewoon weinig (en steeds minder) landbouwgrond.
Maar niet getreurd, er zijn al Wagyus in Afrika! Mooie exportkansen!
Een vleesprijs van 25 euro/kg bij een kalfprijs van 5 of 7duizend kan natuurlijk niet! Die vleesprijs zal wel stuk hoger liggen (tenminste 10x), en kan ook niet anders, want de diertjes worden dagelijks gemasseerd en met allerlei lekkernijen verwend! En ik denk ook niet dat een kalvermester er daar meer dan 4 of 6 van heeft, dus niet 300 of 400 zoals bij de boeren van van Drie, die gewoon als plofkippen worden behandeld! Klein verschilletje! Een kommetje haaievinnensoep daar kost ook 100 euro of meer, en geen 3 of 4 zoals bij ons, maar kijk ook eens naar wat ze daar opdienen als haaievinnensoep, echt wel wat anders dan bij ons!!! Daar is het dus echt van een haaievin, en bij ons van gewoon kippeei-eiwit! Niet dat ik voor illegale haaievinnen ben overigens!
Die boeren zullen zelf wel zeer weinig krijgen van de bedragen die hier genoemd worden. Anders stopte er geen boer met vee houden. Zal wel een heel batterij aan zakkenvullers tussen boer en uiteindelijke consument zitten.
Of is wagyu niet zo spannend of lekker als dat verteld wordt.