De Australische federale rechtbank heeft het Japanse walvisbedrijf Kyodo Senpaku veroordeeld tot een boete van $1 miljoen. Het bedrijf was door de Humane Society International (HSI) voor de rechter gedaagd in een jarenlange juridische strijd. De HSI stelt dat Japan sinds 2008 de wet overtreedt door met een winstdoelstelling op walvissen te jagen binnen de grenzen van een door Australië ingesteld walvissenreservaat.

De rechtbank oordeelde dat Kyodo Senpaku zich schuldig maakt aan 'opzettelijke en bewuste minachting' van de Australische Environment Protection and Biodiversity Conservation Act. Het is voor het eerst dat een bedrijf hiervoor veroordeeld wordt.
Kyodo verscheen niet ter zitting. Het bedrijf erkent het Australische walvissenreservaat niet en is van plan zijn vangstactiviteiten ook dit seizoen voort te zetten.

HSI roept de Australische regering op Japan onder druk te zetten de Australische wetten te erkennen. In 2014 oordeelde het Internationale Hof van Justitie dat Japan zijn walvisactiviteiten in de Antarctische water moest stopzetten, omdat deze geen wetenschappelijke doeleinden dienden.
The Guardian - Australian court fines Japanese whaling company $1m for 'intentional' breaches
Reageer
  • Deel
Druk af