In 2015 zette de restaurantbranche ruim €4,3 miljard om. Restaurants genereerden ruim de helft van deze omzet, een derde werd omgezet door café-restaurants, bistro’s en wegrestaurants zijn samen goed voor bijna 10% van de omzet. ten opzichte van het derde kwartaal 2014 groeide het de restaurantomzet in het derde kwartaal 2015 met 6,9%. Daarnaast behaalde de cafetariabranche een omzet van bijna €2,75 miljard. Dat blijkt uit de Cijfers en Trends-monitor van de Rabobank, meldt Misset Horeca.

Het aanbod in de restaurantbranche neemt elk jaar toe. In 2015 zijn er ruim 11.000 bedrijven. De fastfoodservice (snackbars, lunchrooms, shoarmazaken, pannenkoekenhuizen en ijssalons) telt zo'n 10.000 bedrijven. Daarnaast zijn er in Nederland nog zo'n 2.000 eetcafés en hotel-restaurants. De kwaliteit van restaurants is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Nederland telde eind 2015 het recordaantal van 107 sterrenrestaurants.

De branche kenmerkt zich door kleinschaligheid; de helft van de bedrijven behaalt een jaaromzet die onder de €150.000 ligt. Ondanks dat het aantal franchiseketens toeneemt en steeds meer bedrijven zich daarbij aansluiten, is ook een stijgende trend van het aantal kleine ondernemingen (lunchrooms, pannenkoekenhuizen en ijssalons) zichtbaar.

De Rabobank verwacht dat de vraag in de branche komende jaar met 2,2% blijft toenemen. Eetgelegenheden bevinden zich wel in uitdagende marktomstandigheden, niet alleen door de grote onderlinge concurrentie maar ook door de toename van het aantal branchevreemde aanbieders. Daarbij valt te denken aan retailers die eetgelegenheden aanbieden voor meer klantbeleving ('blurring') en maaltijdboxen.Tegelijkertijd blijft de consument kritisch op zijn uitgaven en gevoelig voor kortingsacties en de nieuwste trends. In 2011 besteedde een Nederlander nog €19,40 bij een restaurantbezoek, in 2013 was dat gemiddeld €16,40.
MissetHoreca - abcJaaromzet restaurantbranche neemt toe: ?4,3 miljard - MissetHoreca
Reageer
  • Deel
Druk af