Italië gaat de kunst van het pizza bakken voordragen als cultureel werelderfgoed. Met de erkenning wil Italië de oorspronkelijke, Napolitaanse pizza onderscheiden van de pizza's zoals die in de VS en met name New York gebakken worden.

Volgens het nationale selectiecomitë is de kunst van het pizza bakken een "onmisbaar element van de Italiaanse en Napolitaanse identiteit en een symbool van het Italië-merk over de hele wereld". schrijft The Guardian. Een petitie haalde wereldwijd 850.000 handtekeningen. De Italiaanse landbouwkoepel Coldiretti schat de waarde van de pizza-sector op €10 miljard.

Italië gaat nu het dossier opstellen om in 2017 hopelijk erkenning te krijgen. De enige echte Napolitaanse pizza wordt gemaakt met handgekneed deeg van tarwebloem, biologische gist, zeezout en water. Het deeg wordt na het rijzen met de hand gevormd tot een cirkel die niet meer dan 3 millimeter dik is. Er zijn twee varianten: de marinara, met tomaat, olie, oregano en knoflook, en de margherita, met tomaat, olie, mozzarella of fior di latte en basilicum.
The Guardian - Italy puts Neapolitan pizza-making forward for Unesco recognition
Reageer
  • Deel
Druk af