Italië wil een eind maken aan de 'akelige en oneerlijke' praktijk waarmee de voedingsindustrie goede sier maakt ten koste van authentieke, Italiaanse producenten. Het barst in Europa van de producten die onder een Italiaanse naam of met Italiaanse woorden en beelden verkocht worden, terwijl ze niet uit Italië komen. De Italiaanse Europarlementariër Nicola Danti wil dat de EU actie onderneemt om hier een einde aan te maken, meldt FoodNavigator. "Nationale oplossingen en handhaving zijn onvoldoende om dit probleem in de EU aan te pakken", aldus Danti.

De pasta komt uit Duitsland, de 'Parmesan' uit Groot-Brittannië, de maaltijd wordt in Frankrijk in elkaar gezet en gaat vervolgens voor veel geld de wereld over - allemaal onder een Italiaans-klinkende naam.

Bedrijven verdienen met deze 'Italiaanse' producten veel geld. Volgens onderzoek kan het prijskaartje van een nep-Italiaans product wel 50% hoger liggen dan zonder de Italiaanse naam. "Het schaadt niet alleen de Italiaanse landbouwers en de hele Europese agrofood-sector, maar ook de geloofwaardigheid en het vertrouwen in alle producten die op de Europese interne markt verkocht worden", aldus Danti. Volgens de Europarlementariër lopen Italiaanse producenten zo'n €70 miljard per jaar mis door deze vorm van voedselfraude.
FoodNavigator - Mamma Mia! Mamma Tia? Italy wants to stamp out fake 'Italian-sounding' names
Reageer
  • Deel
Druk af