Om fraude met Italiaanse extra vergine olijfolie tegen te gaan, krijgen flessen echte Italiaanse olie voortaan een gecertificeerd keurmerk. Het label bevat een QR code waarmee de consument direct meer over de herkomst van de olie te weten kan komen. Alleen olie van Italiaanse olijven die in Italië verwerkt zijn, wordt gecertificeerd.

Fraude met olijfolie kost de industrie jaarlijks een geschatte €1,5 miljard. Volgens de Confederazione Italiana Agricoltori (CIA) is de extra vergine olijfolie het vlaggenschip van de Italiaanse landbouw. Het oogsten en verwerken van de olijven heeft met 700.000 betrokken bedrijven een significante invloed op de economie en de sociale structuur van het land. De certificering van het echte Italiaanse product is volgens de CIA een instrument om "een dodelijke klap uit te delen aan iedereen die van plan is olijfolie te vervalsen en voor iedereen die willens en wetens de regels omzeilt of de zwaktes in de regels uitbuit, waardoor de consument wordt misleid.”

Italië heeft 40 soorten olijfolie met de Europese Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) en twee met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).
FoodNavigator - Traceability from tree to table: Italy launches olive oil certification label
Reageer
  • Deel
Druk af