Italiaanse aanklagers hebben een stokje weten te steken voor het rooien van duizenden olijfbomen in Apulië. De bomen zijn besmet met de Xylella Fastidiosabacterie, waartegen geen remedie bestaat. De EU stuurt aan op het rooien van de aangetaste bomen om verdere verspreiding te voorkomen naar landen als Frankrijk of Spanje. Volgens het Zuid-Italiaanse openbaar ministerie "heeft Europa een verkeerde interpretatie van de Xylella-situatie voorgespiegeld gekregen door regionale instituten die onjuiste feiten gebruiken", schrijft Phys.org. Er zou geen bewijs zijn voor een direct verband tussen de bacterie en de verdrogingssymptomen die duizenden bomen in Zuid-Italië bedreigen.

De aanklagers beschuldigen 10 onderzoekers van 'het verspreiden van een plantenziekte' en het 'verwoesten of aantasten van natuurlijke schoonheid' in het gebied rondom Lecce. Ze zouden vanaf de eerste verschijnselen, rond 2010, experimenten hebben uitgevoerd met agressieve en wettelijk verboden stoffen, waardoor het milieu ernstig aangetast zou zijn. Ook zal het onderzoek zich richten op de mogelijke gevaren voor de volksgezondheid en mogelijke belangenverstrengeling rond de gebruikte producten

Bij de beschuldigde onderzoekers is de door de regering benoemde projectleider Giuseppe Silletti. Afgelopen oktober wilde Silletti onder een noodverordening 3.000 olijfbomen rooien. Dat leidde tot een zodanige stortvloed aan protesten en rechtszaken dat er nog maar 1.600 bomen gerooid zijn. In totaal zou 10% van de 11 miljoen olijfbomen in Apulië het veld moeten ruimen.
Phys.org - Italy prosecutors halt felling of olive trees in bacteria probe
Reageer
  • Deel
Druk af