De Noorse regering ondersteunt een high-tech landbouwproject in Tunesië om de woestijn tot leven te wekken, na een technisch succesvolle proef in Qatar.

Het Noorse bedrijf Sahara Forest Project (SFP) gaat $30 miljoen investeren om 10 hectare Tunesische woestijn met innovatieve technologie opnieuw tot leven wekken. De onderneming streeft naar 3 doelen: "Het moet financieel rond komen, maar ook sociale en milieuwinsten opleveren", zegt Joakim Hauge, CEO van SFP.

SFP ontwikkelde een model dat de in de woestijn overvloedig aanwezige 'bronnen' gebruikt om schaarse producten op te leveren. In de praktijk: zonlicht gaat de kassen verwarmen en elektriciteit genereren, zeewater koelt de kassen zodat de groententeelt jaarrond kan plaatsvinden. Bovendien wordt het zeewater ontzilt, met (te verkopen) zout en zoet water als resultaat. Het extra vocht van de kasomgeving moet een stimulans geven aan een groter ecosysteem rondom de kassen.

Hoewel de pilot in Qatar een succes was, zijn er twijfels of de opschaling net zo succesvol kan zijn. "Het is vergelijkbaar met landbouw bedrijven op Mars", zegt professor Heribert Hirt, van het Center for Desert Agriculture van de King Abdullah Universiteit in Saoedi-Arabië. Hij wijst op de frequente stof- en zandstormen die zonnepanelen bedekken en overal in de machinerie doordringen. "Maar", haast Hirt zich toe te voegen: "SFP is zeker de moeite waard en zal ons weer meer leren over hoe we deze enorme lappen ongebruikt land om kunnen vormen tot landbouwgrond".
CNN - How to grow vegetables in the Sahara
Reageer
  • Deel
Druk af