Na zes groei-jaren voorziet ING krimp voor de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie in 2017. In 2016 bedroeg de productiegroei nog 3%. Voor volgend jaar verwacht de bank een daling van 1,5%. De Nederlandse markt groeit onvoldoende; exportmarkten worden geremd door een relatief lage dollarkoers. De zuivelindustrie speelt, zegt de bank, een belangrijke rol in de krimp. De fosfaatrechtenproblematiek zorgt voor een gedwongen krimp van de melkveestapel van circa 10%. De zuivelindustrie kan daardoor zijn verwerkingscapaciteit onvoldoende benutten. Daarom zal mogelijk een deel van de melk worden geïmporteerd uit bijvoorbeeld Duitsland en Polen. De voedingsmiddelenindustrie heeft een aandeel van 20% in de Nederlandse industriële productie.
Lees ook
-
294
+In 2040 waarderen burgers weer koeien en kunnen boeren hun mest probleemloos kwijt in de buurt 12 apr 2018
-
0
+Land van melk en vlees maakt zich op voor de afrekening 24 mei 2017
- 0 ‘In januari overeenstemming met EC over fosfaatplan’ 30 dec 2016
- 80 ‘Boer gaat liever ten onder met het schip’ 31 aug 2016
- 2 Aandeel ‘duurzame palmolie’ stijgt in 4 jaar van 30% tot 84% 19 mei 2016