Vanaf 1 januari 2016 zijn in Nederland gratis plastic tassen in de winkels verboden. Tassen van ander materiaal, zoals papier, mogen nog wel gewoon gratis worden meegegeven bij de kassa.

De maatregel moet het aantal tasjes terugdringen zodat er minder zwerfvuil op straat en in zee terecht komt en verspilling van grondstoffen voorkomen wordt. Het Nederlandse verbod sluit aan bij het beleid van de EU om het gebruik van plastic tassen te verminderen. In andere landen waar een vergelijkbare maatregel is ingevoerd, blijkt deze effectief.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) op DuurzaamNieuws: "Een prijs voor plastic tasjes zorgt voor meer bewustwording over afval. De praktijk wijst uit dat bij een kleine vergoeding voor een tasje de meeste consumenten er liever voor kiezen zelf een tas mee te nemen. Met minder plastic tasjes verminderen we de plastic afvalberg. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder plastic troep op straat en gaan we de plastic soep in oceanen tegen."

Bij de meeste supermarkten is het al gebruikelijk te betalen voor een plastic tas. De winkels mogen zelf bepalen hoeveel een tasje moet gaan kosten. Er zijn uitzonderingen; zo mogen sommige levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes als dit voedselverspilling tegengaat, of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken. Dijksma zei vorige week in de Tweede Kamer dat het verbod op gratis plastic tasjes in het begin nog terughoudend wordt gehandhaafd.
Duurzaamnieuws - Per 1 januari geen gratis plastic tasjes meer
Reageer
  • Deel
Druk af