De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) verwacht dat 2016 een "uitdagend legpluimveejaar wordt." Dat schrijft de NVP in een nieuwsbrief aan de leden.

De vakbond verwacht in 2016 weer een overaanbod aan eieren. Als gevolg van de vogelgriep kon de EU zijn overaanbod in 2015 kwijt in de VS waar een tekort aan eieren ontstond door het ruimen van de pluimveestapel. Inmiddels is de ziekte onder controle en komt de eierproductie weer op gang. Reeds vanaf januari zal er "vanuit Amerika vermoedelijk geen vraag meer zijn naar eieren uit Europa", denkt de NVP.

Ondanks het overaanbod dat in 2013 en 2014 voor grote problemen in de Europese pluimveehouderij heeft gezorgd, heeft de sector niets gedaan aan beperking daarvan tijdens de korte economische opleving dankzij de vele ruimingen in de VS. In plaats daarvan blijkt de productiecapaciteit nog verder te zijn gegroeid. Voor 2015 verwacht de vakbond een stijging van de Europese productie van 2,4 procent. In 2016 zou nog eens rekening moeten worden gehouden met een productietoename van 1,8 procent. De NVP schrijft: "Dit zal in 2016 leiden tot een te groot aanbod, wat nu al een drukkend effect heeft op de actuele eierprijzen. De kerstpiek zal nog wel een kleine prijsstijging geven, maar daarna komen er eieren genoeg op de Europese markt.'' De eiercrisis, zegt de bond met zoveel woorden, keert in 2016 weer in zijn volle omvang terug.
Boerderij - NVP: 2016 wordt uitdagend legpluimveejaar
Reageer
  • Deel
Druk af