IJsland is één van de drie landen ter wereld die ondanks een moratorium op commerciële walvisvangst, nog altijd op walvissen jagen. IJslandse walvisvaarders jagen behalve op de dwergvinvis, ook op de met uitsterven bedreigde gewone vinvis.

De Californische filmmaker Jonny Zwick maakte een film, Breach, over de IJslandse walvisvaart en vertelde National Geographic dat jaarlijks 300.000 toeristen, net zoveel mensen als de totale IJslandse bevolking, naar walvissen komen kijken. Ze komen er ook van eten. De IJslanders positioneren hun walvisjacht en het eten van walvisvlees als een IJslandse traditie. Maar dat klopt niet, volgens Zwick.

Hij vindt de IJslanders nogal dubbel. Ze lopen het risico straks geen walvistoerisme meer te hebben, omdat de dieren uitsterven door de jacht. Bovendien blijken IJslanders zelf nauwelijks walvisvlees te eten. Het grootste deel wordt geëxporteerd - naar Japan.

Waarom houden ze dan toch vol? Zwick: "Het is iets nationalistisch. Ze zijn pas sinds 1944 onafhankelijk en willen hun eigen regels stellen. Ze beschouwen de walvissen als hun natuurlijke hulpbronnen en ze willen niet dat mensen hen vertellen wat ze daar wel en niet mee mogen doen." Met zijn film hoopt hij de IJslanders iets te leren over de walvissen in de hen omringende wateren en het inzicht overbrengen dat de walvisvaart hun economie niet versterkt maar juist schaadt.
Natgeographic - Icelanders Don?t Like Whale Meat?So Why the Hunts?
Reageer
  • Deel
Druk af