Huishoudens kunnen beter stoppen met het scheiden van plastic, stelt Raymond Gradus, hoogleraar Bestuur en Economie aan de VU . Achteraf scheiden is namelijk veel goedkoper en de afvalverwerking haalt meer plastic uit het afval.

Het scheiden van plastic levert een besparing van CO2-uitstoot op, maar is erg kostbaar. Volgens Gradus zijn de kosten ruim €170 per ton CO2. Op de emissiemarkten wordt ongeveer €5 per ton betaald. Opslag van CO2 in de grond kost €80 à €90 per ton. Het apart ophalen van plastic afval is erg duur, stelt Gradus. “Gemeenten moeten flink investeren in infrastructuur en ophaalpunten.” Daarnaast is het door huishoudens gescheiden plastic niet altijd geschikt om te recyclen.

Volgens Gradus kunnen we daarom beter overstappen op 'nascheiden', waarbij de afvalverwerking het plastic uit het vuilnis haalt. In België is dat de normale gang van zaken en daar zijn de kosten 60% lager dan in Nederland, stelt hij. Uit pilots blijkt bovendien dat met nascheiden twee keer zoveel plastic uit het afval gehaald wordt dan wanneer huishoudens zelf scheiden.
Z24 - 'Plastic pas scheiden bij afvalverwerking is goedkoper én milieuvriendelijker'
Reageer
  • Deel
Druk af