Enkele honderden melkveehouders overwegen over te schakelen naar biologische productie, schrijft Annemieke van Dongen in het AD. "Biologische zuivel is niet aan te slepen. Dat tekort levert aantrekkelijke prijzen op, terwijl de prijs voor gewone melk juist keldert", stelt ze.

Tijdens de Biobeurs in Zwolle viel de animo voor omschakeling naar biologische productie al op. Workshops over biologische melkveehouderij zaten overvol. Bij Eko-Holland, de grootste coöperatie van biologische melkveeboeren, staan inmiddels 60 aspirant-leden op de lijst.

Rabobank, waar het merendeel van de melkveehouders bankieren, benadrukt dat de omschakeling naar biologische productie nog niet zo makkelijk is. Het is een grote investering die veel aanpassingen aan het bedrijf vergt, zeker twee jaar in beslag neemt en om een andere mentaliteit van de boer vraagt. Boeren moeten zich daarom niet te veel laten verleiden door de hogere prijs voor biomelk. Biomelk levert nu ongeveer 50 eurocent per liter op, gewone melk 30 cent per liter. Volgens de Rabobank is het niet zeker dat het prijsverschil over twee jaar, wanneer de boeren omgeschakeld zijn, nog steeds zo groot is.
AD - Opeens weet je het: je wordt bioboer
Reageer
  • Deel
Druk af