De Maag Lever Darm Stichting spoort vandaag, tijdens de tweede Nationale Poepdag, mensen aan regelmatig hun ontlasting te controleren. De maand maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand.

Uit onderzoek door de Stichting over het poepgedrag van Nederlanders blijkt dat wij bij voorkeur 's ochtends het toilet bezoeken voor een grote boodschap. 87% van de Nederlanders poept het liefst 's ochtends. Gemiddeld doen we daar 2 à 3 minuten over. Mannen blijken iets meer tijd nodig te hebben dan vrouwen: 4 op de 10 mannen heeft langer dan 4 minuten nodig, tegen 3 op de 10 vrouwen.

Mannen hebben er ook minder moeite mee op een ander toilet dan het eigen hun behoefte te doen. Zo geeft 56% van de mannen aan geen probleem te hebben met poepen op het werk, waar dat voor maar 29% van de vrouwen geldt. Vrouwen blijken ook minder gemakkelijk te poepen in horecagelegenheden, bij vrienden of familie dan mannen.

Nationale Poepdag is bedoeld om mensen aan te sporen hun ontlasting regelmatig te controleren. Kleur, structuur en frequentie van de ontlasting zeggen veel over de darmgezondheid. Daar zijn met name 50-plussers zich van bewust; 3 op de 4 van hen 'kijken altijd even achterom' om te checken op symptomen als bloed of slijm in de ontlasting. Die kunnen wijzen op darmkanker.
AD - Nederlanders poepen graag in de ochtend
Reageer
  • Deel
Druk af