Meer dan de helft van de calorieën (59%) die de gemiddelde Amerikaan dagelijks binnenkrijgt, is afkomstig uit zogenaamd ultra-processed food. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Sao Paulo.

De onderzoekers doken in de eetgegevens van meer dan 9.000 deelnemers aan de 2009-2010 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

De 'ultra-processed' voedingsmiddelen bleken voor 21% van hun calorieën uit toegevoegde suikers te bestaan. In bewerkte (2,4%) of onbewerkte en licht bewerkte producten samen (3,7%) lag het caloriegehalte dat uit toegevoegde suikers bestond vele malen lager.

De onderzoekers definieerden 'ultra-processed food' als voedingsmiddelen waar ingrediënten aan te pas komen die een gemiddeld huishouden niet in de keukenkastjes heeft staan, zoals smaakstoffen, emulgatoren en andere hulpstoffen. De meeste 'ultra-processed' voedingsmiddelen vallen in categorieën als frisdrank, verpakte snacks en koekjes, snoepgoed en instant noedels.

De onderzoekers denken dat het terugdringen van de consumptie van ultra-processed food eten effectief kan zijn om de hoge suikerconsumptie van Amerikanen te beteugelen. Slechts de Amerikanen die tot de onderste 20% van de ultra-processed food-eters vielen, bleven met hun suikerinname onder de maximaal aanbevolen limiet.
AFN - ?Ultra-processed? foods make up more than half of all calories in US diet, BMJ | Australian Food News
Reageer
  • Deel
Druk af