Bakkersopleidingen zijn in trek bij jongeren. In de afgelopen 5 jaar groeide het aantal inschrijvingen met 25% naar ruim 2.800 aanmeldingen. Er is zelfs een loting ingesteld omdat niet iedereen op de opleiding terecht kan. Ook koksopleidingen werden populairder; het aantal koks in opleiding nam in 5 jaar met 7% toe tot bijna 8.700 studenten. Deze groei steekt scherp af tegen de ontwikkeling bij andere mbo-opleidingen, die 9% minder studenten wisten te trekken.

Ruud Ververs, onderzoeker bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), schrijft de stijging van studenten aan de kookopleidingen toe aan de populariteit van bakken en koken. "Niet alleen door tv-programma's als Heel Holland Bakt, Jamie Oliver, Amazing Wedding Cakes of kookzender 24Kitchen, maar ook door bak- en taartsites, blogs en filmpjes op YouTube", vertelt hij in het AD.

Door deze programma's heeft mogelijk niet iedereen een realistisch beeld van het (banket)bakkersvak. Het is hard werken, vroeg je bed uit (vóór 5.00 uur 's ochtends) en levert een bescheiden inkomen op. De arbeidsmarkt ziet er wel goed uit. "Een leerling die nu begint aan de opleiding tot patissier heeft een goede kans dat hij na zijn 3-jarige studie meteen aan de slag kan. Dat geldt ook voor koks'', aldus Ververs. Die kans is overigens voor de 'gewone' bakker wel een stuk kleiner.
AD - Heel Holland wil bakker worden
Reageer
  • Deel
Druk af