De Duitse havenstad Hamburg gaat voortaan ecologisch verantwoord inkopen. Dat betekent dat in de gebouwen van de gemeente geen koffiecapsules of plastic flesjes meer gebruikt zullen worden, net zo min als wegwerpservies, schoonmaakmiddelen met chloor of luchtverfrissers.

Met de nieuwe inkoopvoorwaarden wil Hamburg een "voorbeeld voor Duitsland" worden. Het 150 pagina's tellende boekwerk beschrijft alle ecologische standaarden waar de gemeente zich voortaan aan zal houden, van de verlichtingsarmaturen via de stof van uniformen tot de alternatieven voor dienstauto's (openbaar vervoer of dienstfiets). Naar verwachting zal de omschakeling geen extra kosten met zich mee brengen. De eventuele meerkosten van de ecologisch verantwoordelijke aankopen zullen zich naar verwachting terugverdienen uit de besparingen op energie en intermediair verbruik - zo koopt de stad al geen mineraalwater meer in, maar zijn er watertappunten aan het leidingnet geïnstalleerd.

De stad Hamburg koopt jaarlijks voor €250 miljoen aan goederen en diensten in. Vanaf nu dus allemaal ecologisch en als het aan het stadsbestuur ligt, in de volgende versie van de inkoopvoorwaarden ook nog duurzaam en sociaal verantwoord.
Le Monde - Hambourg bannit les capsules de café et l?eau en bouteille
Reageer
  • Deel
Druk af