Microplastics komen inmiddels tot in het diepst van de oceanen en tot in de kleinste zeebeestjes voor. Tot nu toe dachten wetenschappers dat vooral cosmetica (tandpasta, scrubgels) voor de alomtegenwoordige vervuiling verantwoordelijk waren. Maar dat blijkt niet het geval: slijtstof van autobanden is verantwoordelijk voor een derde tot de helft van al het microplastic in zee.

Dat blijkt uit Duits en Noors onderzoek. Volgens de milieuwetenschappers Ad Ragas en Pieter Jan Kole belandt jaarlijks alleen al in Nederland zo'n 1.000 ton aan autobandenslijtstof in de Nederlandse wateren. Gemiddeld verslijt een Nederlander een kilo autoband per jaar. Dat komt overeen met een een bandenstapel van 25 kilometer hoog. Een deel van het slijtstof komt in de atmosfeer terecht als fijnstof. De rest landt op de bodem en spoelt uiteindelijk via het riool of oppervlaktewater naar zee.

Wat het microplastic betekent voor de gezondheid van dieren en mensen is nog niet duidelijk. "Het duurde zeker vijftig jaar voordat de schadelijkheid van roken onomstreden was aangetoond", zegt VU-wetenschapper Heather Leslie in Trouw. Leslie houdt zich met plasticvervuiling van de oceanen.
Leslie heeft haar hoop gevestigd op de autobandenfabrikanten. Als zij slijtbestendigere, of nog beter, biologisch afbreekbare banden op de markt brengen, wint het milieu daar op alle fronten bij.

Ondertussen zit de cosmeticabranche niet stil. Vorige week kondigde de branchevereniging Cosmetics Europe aan zijn 4.000 leden aan te bevelen uiterlijk in 2020 te stoppen met het gebruik van microplastics in hun producten. In de VS en Canada wordt het gebruik van microplastic in cosmetica steeds meer aan banden gelegd.
NOS - Bandengruis blijkt grote milieuvervuiler
Reageer
  • Deel
Druk af