De Japanse Asahi Group is voornemens Grolsch en Peroni over te nemen van SABMiller. Dat meldt de Japanse zakenkrant Nikkei. Asahi zou meer dan 400 miljard yen, $3,5 miljard, over hebben voor de beide biermerken.

Asahi is de grootste bierbrouwer van Japan en heeft in zijn thuismarkt 38% marktaandeel. Omdat de bierverkopen in Japan teruglopen door een krimpende bevolking en toenemende populariteit van andere dranken zoals wijn, zoekt Asahi groei buiten de grenzen. Als de deal doorgaat, is het de grootste buitenlandse overname van Asahi tot zover. Asahi's concurrenten zijn de binnenlandse marktleider al voorgegaan met grote overnames in het buitenland. Zo nam drankenconcern Suntory in 2014 Jim Beam over voor $16,3 miljard en investeerde bierbrouwer Kirin in Braziliaanse en Maleisisch bierbrouwers.

SABMiller zette Grolsch en Peroni eind vorig jaar te koop, om mededingingsbezwaren bij de voorgenomen megafusie met AB InBev weg te nemen. Bij de eerder genoemde kandidaten voor het Nederlandse en Italiaanse biermerken waren investeerders als KKR en EQT, en drankenconcerns als Thai Beverage en San Miguel.
Wall Street Journal - Asahi Nears $3.5 Billion Deal for Peroni, Grolsch
Reageer
  • Deel
Druk af