Om te bevorderen dat consumenten producten met meer eiwitten en minder calorieën kiezen, helpt het als de voedingswaarde niet in letters (op het etiket), maar in een diagram is weergeven. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Illinois.

De onderzoekers gebruikten een 2-dimensionaal diagram met de hoeveelheid vezels en eiwitten per calorie. De grafiek bevatte ook informatie over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze voedingsstoffen per calorie. Proefpersonen bleken deze informatie met 43% grotere nauwkeurigheid te onthouden dan numerieke informatie over de voedingswaarden van producten, schrijft FoodNavigator.

In een tweede experiment kregen deelnemers grafische of numerieke informatie over de vezels, eiwitten, verzadigd vet en zout per calorie van verschillende gerechten op het menu van een eetgelegenheid. Daarnaast kregen ze algemene informatie over gewichtsmanagement en gezond eten, bijvoorbeeld door verzadigd vet en zout te beperken en extra vezels en eiwitten te eten. De proefpersonen die de informatie bij de menu-items in een grafische weergave te zien kregen bestelden 13% minder calorieën voor hun voorgerechten en 47% minder voor hun bijgerechten dan de deelnemers die die informatie in numerieke vorm voorgeschoteld kregen. Dit was 10% en 43% minder dan indien er helemaal geen voedingswaarde-informatie werd gegeven. Ook bleken de proefpersonen die diagrammen te zien kregen, de hoeveelheid eiwit in hun menu met 20% te vergroten.

Volgens de onderzoekers kunnen supermarkten en restaurants baat hebben bij hun systeem. Een andere toepassing is dat consumenten met een app de voedingswaarden van verschillende menu-onderdelen in een diagram kunnen weergeven.
FoodNavigator - Nutrition data displayed graphically helps consumers make healthier choices
Reageer
  • Deel
Druk af