Als genetisch gemodificeerde organismen, GMO’s, uitgebannen zouden worden, zorgt dat voor stijgende voedselprijzen, een afname van bos en grasland en hoge broeikasgasemissies.

Dat ontdekten wetenschappers van de Amerikaanse Purdue Universiteit. De onderzoekers wilden weten wat het effect van een verbod op GMO’s in de VS zou zijn. Aankomend voorjaar zullen de resultaten gepubliceerd worden in AgBioForum.

Een verbod op GMO’s zorgt voor lagere opbrengsten. Zo zou de maïsoogst afnemen met 11,2%. De opbrengst van soja zou met 5,2% afnemen en die van katoen zelfs met 18,6%. Om die teruglopende opbrengsten te compenseren, is meer land nodig voor voedselproductie. Voor de VS zou dit om 102.000 hectare extra gaan. Het transformeren van grasland en bos in landbouwgrond zorgt vervolgens voor veel broeikasgasemissies.

Uitbanning van GMO’s zal ook tot stijgende voedselprijzen leiden. De wetenschappers berekenden dat prijzen voor mais en sojabonen zouden toenemen met respectievelijk 28% en 22%. Uiteindelijk zou dat voor de Amerikaanse consument betekenen dat voedsel zo'n 1% à 2% in prijs zou stijgen.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af