Monsanto's onkruidverdelger Roundup, met de actieve stof glyfosaat, is nu officieel het meest toegepaste gewasbeschermingsmiddel ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek dat dinsdag verscheen in Environmental Sciences Europe.

In totaal is er sinds de introductie van glyfosaat in 1974 8,6 miljard kilo glyfosaat gebruikt. Driekwart van alle glyfosaat is de afgelopen 10 jaar toegepast. De in 2014 gebruikte hoeveelheid glyfosaat, 750 miljoen kilo, is voldoende om iedere hectare akkerbouwgrond ter wereld met 0,53 kilo te besproeien, berekende auteur Charles Benbrook.

In het rapport, Trends in glyphosate herbicide use in the United States and globally, beschrijft Benbrook onder meer de relatie tussen de opkomst van GMO mais en sojabonen en het gebruik van glyfosaat. Sinds 1996 hebben Monsanto en andere zaadbedrijven GMO-varianten op de markt gebracht die 'Roundup Ready' zijn. Dat betekent dat ze toepassing van glyfosaat verdragen zonder daar zelf schade onder te lijden. In de VS, Canada, Argentinië, Brazilië en nog een handvol landen vonden deze GMO-rassen al snel bijna overal ingang. Het gebruik van glyfosaat is sinds die tijd vervijftienvoudigd.

"Ik hoop dat deze studie een stimulans gaat zijn voor meer onderzoek naar glyfosaat en de blootstellingspatronen voor mens en millieu, zodat de kans toeneemt dat wetenschappers snel ieder probleem signaleren dat daar mogelijkerwijs mee samenhangt, of verergerd wordt door de blootstelling aan glyfosaat", aldus Benbrook.
Phys.org - Monsanto's glyphosate now most heavily used weed-killer in history, study says
Reageer
  • Deel
Druk af