De meerderheid van de mensen met een smartphone heeft daar wel een gezondheidsapp op gedownload of op meegekregen. Wetenschappers zijn te spreken over de mogelijkheden om met apps goedkoop en effectief mensen met een minder goede toegang tot gezondheidszorg te bereiken.

Twee recente onderzoeken laten zien dat dat potentieel nog niet zo gemakkelijk waargemaakt wordt.

Uit onderzoek door het New York University Langone Medical Center, blijkt dat het gebruik van gezondheidsapps snel afneemt, ondanks hun potentieel. De onderzoekers ondervroegen 1.604 Amerikaanse smartphonegebruikers. Van hen had 58% minstens 1 van de 40.000 (!) gezondheidsapps die momenteel op de markt zijn gedownload. 42% had 5 of meer apps gedownload. Van degenen die apps gebruikten, zei 65% dat ze hun apps dagelijks gebruikten en dat deze hun gezondheid hadden verbeterd. Maar 46% van de respondenten gaf aan een gedownloade app niet meer te gebruiken. Struikelblokken waren de kosten, verlies aan interesse en privacy-overwegingen. De meest gedownloade apps hadden te maken met persoonlijke fitness en voeding: 53% hield lichamelijke activiteiten bij, 48% voedselinname, 47% gewicht en 34% gebruikte de app voor fysieke oefenprogramma's.

'Deze werkt niet'
Daarnaast keken onderzoekers van Duke University School of Medicine in detail en over langere tijd naar zo'n voedings- en afvalapp. Zij constateerden dat een app die sportactiviteiten, calorie-inname en afvaldoelen bijhoudt, niet genoeg is om jong volwassenen blijvend te laten afvallen. De onderzoekers gaven een onderzoeksgroep van 365 te zware of obese, in technologie geïnteresseerde jongvolwassenen van 18 tot 35 jaar de app CITY (Cell Phone Intervention for You). Met de app hielden de proefpersonen hun activiteiten, voedselinname en afvalresultaten bij. Daarnaast bood de app afvaltips en contact met andere gebruikers voor sociale steun.

Gemiddeld raakten de deelnemers een kleine kilo kwijt over 2 jaar. Dat bleek echter niet méér te zijn dan de deelnemers in een controlegroep, die alleen wat flyers kreeg over sporten en voeding. Ook de geteste coachingsaanpak (6 weken meetings met een coach, dan maandelijks per telefoon) bleek geen blijvend effect te hebben. Deelnemers in de coachingsgroep vielen meer af in het eerste jaar, maar na 2 jaar was er geen bewijs dat de app of coach-aanpak effectiever waren dan de eenvoudige flyers in de controlegroep. Onderzoeksleider Laura Svetkey: "Voor sommige mensen werkte het wel. Maar gemiddeld was het verschil met de controlegroep niet significant. Dat betekent niet dat smartphone apps niet werken om af te vallen, maar deze deed dat niet."
MNT - Health apps are widely downloaded, but are they used?
Reageer
  • Deel
Druk af