Een jonger broertje of zusje lijkt een positieve invloed te hebben op het gewicht van het oudste kind. Kinderen die geen broertje of zusje krijgen als ze tussen de 2 en 4,5 jaar oud zijn, hebben een grotere kans om obesitas te hebben tegen de tijd dat ze naar first grade (ongeveer 7 jaar) gaan, dan kinderen die dat wel krijgen. Kinderen die geen grote broer of zus worden, lopen tot drie maal zoveel kans om te zwaar te worden. Dat zou blijken uit Amerikaans onderzoek.

Amerikaanse onderzoekers volgden 697 kinderen van hun geboorte tot ze naar wat wij de lagere school gaan noemen ('first grade'). Ze keken of ze een jonger broertje of zusje kregen en hoe hun gewicht zich op verschillende leeftijden ontwikkelde.

Onderzoeker Julie Lumeng: “Ons onderzoek suggereert dat het hebben van een jonger broertje of zusje, samen zou kunnen hangen met een lager risico op overgewicht. Hoe dit komt, weten we nog niet.” Een mogelijke verklaring is volgens de auteurs dat de ouders een ander eetpatroon ontwikkelen wanneer er een tweede kind wordt geboren. Aangezien kinderen hun eetgewoontes rond de leeftijd van 3 jaar ontwikkelen, kan het veranderen van het eetpatroon een significante impact hebben. Ook zou het kunnen zijn dat kinderen met een jongere kind in huis meer actief spelen of minder schermtijd hebben.

Het nieuws van dit onderzoek? De onderzoekers maakten aannemelijk dat het nuttig kan zijn meer inzicht op te doen over de invloed die gezinssamenstellingen kunnen hebben op de ontwikkeling van overgewicht bij kinderen. Er zouden immers wel harde aanwijzingen kunnen worden gevonden die leiden tot inzichten om kinderen te helpen gezonder op te groeien. Of een aanpak die tot de geboorte van meer kinderen leidt een goede strategie is om kinderobesitas te bestrijden, is een ethische vraag die bij de financiering van dergelijk onderzoek in aanmerking zou moeten worden genomen. De aarde heeft immers dringend behoefte aan minder kinderen. De onderzoekers namen deze vraag niet mee bij de interpretatie van hun onderzoeksresultaten.
Reuters - Having a younger sibling may be good for your health
Reageer
  • Deel
Druk af