In Gent krijgt het 'stadslandbouw-en-melkboerbezorgings'-project HAP een vervolg. Bij wijze van proef bezorgde HAP een maand lang gezonde lunches via een peer to peer distributienetwerk. Het systeem is gebaseerd op het 'melkboerprincipe'. De leveringen vinden plaats op vaste tijdstippen met vaste haltes per bakfiets (Cargovelo) of elektrische auto.

De bedenkers van het distributienetwerk zijn Timelab, een stadslaboratorium voor innovatie, en Rooffood, een stadslandbouw-initiatief. Zij zochten naar een oplossing voor inefficiënte individuele transporten met vervoersmiddelen die niet aangepast zijn aan de binnenstad en zorgen voor een onaangename sfeer en luchtvervuiling in de stad.

Het initiatief bleek zo'n succes dat alle deelnemende bedrijven na de testmaand doorgaan met het project, ook al zijn er in de binnenstad genoeg lunchmogelijkheden. Projectleider Karen Van der Perre: “Er was ook een behoefte om vaker samen te eten onder collega’s. We hebben zelf tafels geïnstalleerd met een tafelkleed en een belletje om het ‘melkboer’-idee te benadrukken."

Het distributiemodel werkt ook op grotere schaal en helpt de leveringskosten en omgevingsdruk te verminderen. Evi Swinnen van Timelab zegt: “We kunnen de leveringen uitbreiden met andere producten zoals kantoormaterialen. Je kunt met verschillende vaste routes een heus ‘metroplan’ creëren, waarbij ook leveranciers op de route zitten.”
De Standaard - Duurzaam lunchen: Gentse werkgevers HAP?pen toe
Reageer
  • Deel
Druk af