Spaanse wetenschappers zijn er in geslaagd dankzij het uitzetten van bepaalde glutengenen een tarwe te telen met een laag gliadine-gehalte. Dat betekent dat de tarwe maar heel weinig gluten bevat en in principe geschikt zou moeten zijn om brood van te bakken voor mensen met een glutenintolerantie. Er bleken veel experimenten nodig om van de GMO-tarwe een eetbaar brood te maken. Zonder gluteneiwitten wil deeg niet gemakkelijk rijzen. Proevers gaven het GMO-glutenvrije brood een 6,6 als cijfer, schrijft de NRC. Gewoon tarwebrood scoorde een 7,4 en een speciaal glutenvrij rijstbrood voor glutenallergiepatiënten een 2,4.

Het is de vraag of de inmiddels gepatenteerde tarwe ooit in Europa geteeld gaat worden. In een recent artikel in artikel in Nature Biotechnology komen een aantal bezwaren aan bod. Zo is de teelt van GMO-gewassen in de EU aan een ingewikkelde registratieprocedure onderworpen, moet in Europa op producten die voor menselijke consumptie bedoeld zijn, vermeld worden of er GMO-ingrediënten in zijn verwerkt en is het niet eenvoudig de GMO-tarwe gescheiden te houden van gewone tarwe.
NRC - Spaanse bakkers bakken tarwebrood zonder gluten, van genetisch gemanipuleerde tarwe
Reageer
  • Deel
Druk af