Gekiemde zaden zijn een nieuwe gezondheidstrend. Wie er een beetje naar zoekt, vindt tegenwoordig een breed aanbod dat reikt van gekiemde noten, bonen en linzen tot kikkererwten. Technisch gezien zijn het allemaal zaden, die gaan kiemen als de omgevingscondities geschikt zijn. Het kiemen vergroot de beschikbaarheid van voedingsstoffen zodat het jonge plantje beter kan groeien. Er is nog maar weinig onderzoek naar gedaan, maar het lijkt erop kiemen ook voor mensen goede stoffen vrijmaakt. Uit onderzoek dat kieming het antioxidantniveau van zilvervliesrijst, amarant en gierst verhoogt en ook het vezelgehalte van zilvervliesrijst laat toenemen. Als die stoffen gezond zijn, kunnen kiemgroenten geen kwaad.
Lees ook
Er zijn ook veel manieren om zaden te kiemen, ik weet niet meer waar ik dit gelezen heb hoe ik het doe, maar je kan er zelfs speciale bakjes voor kopen en wat ik Boele Ytsma weleens heb zien doen is jouw methode, in potten, van dat vliegengaas voor hordeuren met elastiek erom als deksel en zo spoelen en op zijn kop in een vergiet zetten. Vond ik op zich handig, maar ik had dan weerzoietes: waar zet ik het neer. Je moet er nl ook ruimte voor hebben. Nu staan ze lekker op de vensterbank op het zuiden en het gaat perfect, sommige soorten groeien harder dan andere, 's zomers als we vaker sla eten zet ik er altijd 2 neer die elkaar een beetje opvolgen. Het lekkerst zijn de broccoli en radijskiemen vind ik zelf
Hans #8.3, jouw methode lijkt mij het veiligst.
Vooral vaak spoelen en nooit helemaal afsluiten om te bewaren, zoals die salmonella en E.coli kweekzakjes in de supermarkt. Overigens adviseert het VC verhitten van de kiemgroentes om de salmonella en E.coli bacteriën te doden. Jammer toch?
Reden temeer om ze zelf te kiemen, want de supermarktversie is niet vers, tenzij ze ter plaatse worden gekiemd. In Frankrijk zie ik ze vaak vers op de markt, zonder het kiemproces af te breken. Ook de horeca kiemt daar veelvuldig zelf, vooral Alfafa is populair in plaats van het slablaadje of knoeitomaat tussen je broodje vis of zachte kaas.
Astrid Spijkers : er zijn dus verschillende methoden die in de praktijk goed werken. Ik vind het gemakkelijk om de geweekte zaden gewoon in een vergiet te doen en af en toe wat te spoelen. Geen gedoe met watten of een ander substraat.
Je moet idd wel weten wat je wel en niet gekiemd kan eten.
Spoelen hoeft helemaal niet, gewoon een vleesbelegschaaltje heel goed afwassen of weggooibordjes of zelfs een stukje alufolie tot een klein schaaltje vouwen. Daar van die zigzagwatten op, ik deel 1 stuk van die watten in 3 laagjes, goed nat maken overtollige water eraf/uitdrukken, kiemen erop, even aandrukken en klaar en dan gewoon om de dag ofzo, even kijken of de watten droog zijn, een beetje water erop. Ik laat e dus wel wat langer groeien en knip de kiemen dan af. Zo doe ik het al een jaar of 2, gaat hardstikke goed. En liggen er teveel zaadjes op die niet allemaal tegelijk uitkomen, gewoon terugzetten na je eerste oogst, komt de rest ook nog op.
Soms kan kiemen wél kwaad. Gekiemde boekweit bijvoorbeeld wordt flink giftig wanneer er licht bij gekomen is.
Kiemen kun je gemakkelijk zelf doen. Eerst weken (4 tot 24 uur afhankelijk van de grootte van de zaden), dan de zaden in een kunststof zeef of fijne vergiet doen, een paar keer per dag spoelen met koud water. Bijna alle zaden kiemen goed bij kamertemperatuur.