Zelfs megaboeren komen niet voor in de Quote 500, die wordt aangevoerd door Randstad-oprichter Frits Goldschmeding, investeerder Dik Wessels en mediaman John de Mol. Dat merkt Boerderij op.

Het blad observeert wel dat er verwerkers (zuivel, vlees, aardappelen) en machinehandelaren in de top 100 staan. Het gaat om:
- Wijnand Pon, auto-import en Koepon, productie en handel in rundersperma, met een vermogen van €1,7 miljard
- melkverwerker Jaap Vreugdenhil (Vreugdenhil Dairy Foods, €360 miljoen)
- aardappelverwerker Kees Meijer (Lamb Weston/Meijer, €315 miljoen)
- zaadveredelaar Piet Mazereeuw (Enza Zaden, €260 miljoen)
- pluimveeslachter Bert van de Brink (Brinky, €225 miljoen).
- vleesverwerker Erik van Loon (€220 miljoen; zijn vermogen zou met bijna een derde zijn toegenomen door de snelle groei van zijn afnemers Lidl en Jumbo)
- Anjo Joldersma van technische groothandel in landbouw- en andere machines en machine-onderdelen Kramp Groep zag zijn vermogen stijgen. Met 22% groei komt hij uit op €190 miljoen, 22% meer dan in 2014. Eddie Perdok, CEO bij Kramp, staat op plek 312. Zijn vermogen steeg met 12,9% naar €70 miljoen.

Zuivelverwerker Frank van Stipdonk (Interfood) staat niet in de Top 100, maar zag zijn vermogen - vermoedelijk dankzij de lage melkprijzen en niet gedaalde afzetprijzen - met 40% groeien naar €77 miljoen. Het fokken van nertsen blijkt aanmerkelijk lucratiever dan het afmesten van varkens en kippen. Fokker Jos van Deurzen komt dit jaar op plek 296 met €75 miljoen, 15,4% meer dan in 2014.
Boerderij - Veel agribusiness in Quote 500, weer geen boeren
Reageer
  • Deel
Druk af