Ouders van kinderen met een voedselallergie weten niet goed wanneer en hoe zij een adrenaline auto-injector ('noodpen') moeten gebruiken. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder 859 ouders van kinderen met een voedselallergie. Dit is de eerste grote studie naar de manier waarop ouders omgaan met de zorg voor hun allergische kind.

Zeventig procent van de ouders herinnerde zich geen uitleg van de allergie-specialist over de gevallen waarin zij de noodpen moeten gebruiken. Veertig procent zei hetzelfde over kinderartsen. Ouders kregen bovendien vaak geen geschreven actieplan mee. Dit actieplan beschrijft de gebruikelijke symptomen van een voedselallergie voor alle mogelijke hulpverleners en wat zij moeten doen wanneer een kind milde of ernstige symptomen heeft.

De meeste ouders herinnerden zich bovendien geen uitleg over het gebruik van de noodpen in de praktijk. Daarnaast blijken artsen zelf niet altijd goed getraind in het gebruik van de noodpennen, aldus Newswide. Hierdoor vinden zij het moeilijk om die uitleg aan ouders te geven.

Onderzoeker Ruchi Gupta benadrukt dat artsen ervoor moeten zorgen dat ouders alle richtlijnen kunnen zelfstandig kunnen uitvoeren. Zij moeten immers veel informatie in korte tijd verwerken. Ze omschrijft de uitkomsten van het onderzoek als een communicatiekloof tussen artsen en dokters in het management van voedselallergieën bij kinderen.
Newswise - abcParents in Dark About Using Epinephrine for Kids? Food Allergies
Reageer
  • Deel
Druk af