Frisdrankproducten zoals Britvic, Robinson en Coca-Cola overwegen de Britse regering aan te klagen om zo de aangekondigde Britse sugar tax van tafel te krijgen.

De frisdrankproducenten en koepelorganisatie British Soft Drinks Association zouden naar de Europese rechtbank willen stappen op basis van het argument dat andere suikerhoudende levensmiddelen, zoals fruitsap en milkshakes, vrijgesteld zijn. In Scandinavische landen zijn vergelijkbare heffingen op die gronden niet doorgegaan.

De tegenstanders van de sugar tax wijzen er verder op dat invoering van de taks £1 miljard gaat kosten, waar de opbrengsten naar schatting £520 miljoen zullen zijn. Zij zagen hun aandelen scherp in waarde dalen na de aankondiging. "Dit bevestigt onze mening dat er niet goed is nagedacht over deze taks. Er is geen bewijs dat de heffing effectief gaat zijn en de belastingbetaler gaat er veel duurder door uit zijn", zegt Gavin Partington, directeur-generaal van de British Soft Drinks Association.

De suikertaks moet in 2018 ingaan. Dat moet de producenten genoeg tijd geven het suikergehalte in hun dranken te verlagen, stelt de Britse regering. De opbrengsten van de sugar tax wil de regering aanwenden voor uitbreiding van sport- en ontbijtmogelijkheden op lagere scholen.
The Guardian - Drinks makers consider legal action against sugar tax
Reageer
  • Deel
Druk af