De Nederlandse zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft gisteren 443 van haar 884 Belgische melkboeren medegedeeld hun melk niet langer op te halen.

“FrieslandCampina wil het volume melk dat het bij zijn leverancier-melkveehouders ophaalt beter afstemmen op de marktvraag in België. Mede door de toename van de melkproductie in 2015 haalt FrieslandCampina in België meer melk op dan het bedrijf in België kan afzetten”, schrijft de Nederlandse zuivelcoöperatie die, zo noteert Vilt.be, "haar producten wereldwijd afzet."

In totaal zal FrieslandCampina 180 miljoen liter Belgische melk niet meer afnemen. De Nederlandse coöperatie meent de boeren een Belgische oplossing te bieden door hen over te dragen aan haar Belgische tegenhanger Milcobel. “We zetten dus geen enkele melkveehouder op straat”, heet het.

Milcobel wil de melkveehouders inderdaad opnemen. “Of een melkveehouder daadwerkelijk lid wil worden van Milcobel blijft een individuele keuze”, zeggen Milcobel en FrieslandCampina niettemin in een gezamenlijk persbericht. Milcobel verwacht de nieuwe Belgische leden een even goede prijs te kunnen bieden als FrieslandCampina.
VILT - abcVlaams infocentrum land- en tuinbouw - FrieslandCampina stopt melkophaling bij 443 boeren - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af