Vandaag was de raad van Europese landbouwministers bijeen. Ze spraken over een diversiteit van onderwerpen waaronder de crisis in de varkens- en melkveehouderij die met name in Frankrijk boeren de straat en snelwegen op laat gaan.

Volgens de voorzitter van de EU Landbouwraad vanmorgen, de Nederlandse staatssecretaris Martijn van Dam, heeft de raad 'volop aandacht' voor de landbouwcrisis. De Franse president Hollande sprak zich nadrukkelijk uit voor maatregelen en stuurde zijn landbouwminister, Stéphane le Foll, naar Brussel met de boodschap dat de boeren geholpen moeten worden met opslagregelingen en het heropenen van Rusland voor Europese producten. Volgens Hollande zou er 'schot in komen' ('ça va bouger')

Aan het einde van de middag werd bekend dat Europese landbouwministers geen enkele beslissing genomen hebben over extra maatregelen voor de zuivel en varkenshouderij. De ministers moeten daar in hun eigen landen over nadenken en zullen daarover pas tijdens de volgende landbouwraad, in maart, met elkaar spreken.

De Europese Commissaris Phil Hogan heeft zijn zorg uitgesproken over de marktsituatie en zal op 25 februari naar Parijs reizen om daar te spreken over de specifieke Franse problemen. Dat meldt Le Figaro.

Van Dam vanmorgen:


François Hollande vanmorgen (klik op de naam van Hollande als de video niet verschijnt):
Le Figaro - Crise agricole : Le Foll en appelle à Bruxelles
Reageer
  • Deel
Druk af