Een petitie om op vleesproducten verplicht de herkomst aan te geven, haalde binnen een week ruim 17.000 stemmen in Frankrijk.

Met de petitie vragen de populaire consumentenorganisatie UFC-Que Choisir, boerenvakbond FNSEA en boerencoöperatie COOP de France Jeunes Agriculteurs de Europese Commissie om herkomstetikettering op vleesproducten en vleeswaren verplicht te stellen. Voor gewoon vlees is dit al verplicht.

"Hoewel consumenten in toenemende mate willen weten waar de producten die zij consumeren vandaan komen, vermeldt nog altijd bijna de helft van alle vleesproducten niet de herkomst van het vlees dat er in verwerkt is. Consumenten eisen heldere informatie over de herkomst van de producten in de schappen. Boeren en coöperaties willen hen graag beter informeren over de herkomst van hun producten. [..] Omdat deze maatregel noodzakelijk is voor verbetering van transparantie en traceability, vragen we u met ons te zeggen: "Ja, ik wil weten waar mijn vlees vandaan komt", stelt de petitie.

De maatregel is een verkapt appèl op Franse consumenten toch vooral Franse producten te kopen en tegelijk een manier om de grote Franse vleesverwerkers te dwingen het - duurdere - Franse vlees te gebruiken in plaats van goedkoper vlees uit het buitenland. Ook de Franse boerenvakbond is vóór omdat het helpt het boerenprobleem in het land op te lossen.
Global Meat News - French COOL petition hits 15,000 signature mark
Reageer
  • Deel
Druk af