De Franse overheid berekende dat de Franse boer in het crisisjaar 2015 beter verdiende dan in 2014. Onzin, zegt de FNSEA, de Franse LTO. "Deze cijfers hadden nooit gepubliceerd mogen worden" en "zijn een ware provocatie" van de boerenstand, zegt de boerenorganisatie.

Het conflict kwam half december in Frankrijk naar buiten, maar bereikt nu pas de Nederlandse boerenpers.

Het conflict draait om het effect van lagere inkoopkosten. Franse boeren zouden in 2015 gemiddeld 16% meer hebben verdiend dan in 2014 omdat hun inkoopkosten voor kunstmest, voer en arbeid zijn gedaald. De verkoopprijzen zouden echter vrijwel gelijk zijn gebleven, zegt het ministerie van landbouw. ''De inkomens liggen daarmee weer op het historisch hoge niveau van 2011.''

De boerenbonden betwisten die schatting. Franse boeren gingen niet voor niets als eersten massaal de straat in 2015 op en namen afgelopen zomer boeren uit België, Duitsland, Engeland, Denemarken en Nederland mee naar Brussel.
De boeren vinden dat de Franse overheid de boeren op papier rijk rekent. De verkoopprijzen zijn immers gebaseerd op schattingen en niet op daadwerkelijke omzetten voor de boer. Op de achtergrond vrezen de boeren mogelijk dat de overheid zich langzaam terugtrekt uit eerdere pogingen om de boerenlandbouw overeind te houden.
La Croix - La publication des revenus agricoles fait polémique
Reageer
  • Deel
Druk af